Teo satuttaa itsensä ja joutuu lääkäriin. Käsi on kipeä ja lääkäri jännittää, mutta kamalinta on silti tajuta, että jokaisen meistä sisällä on ihan oikea luuranko. Kirja kertoo vähillä sanoilla osuvasti lapsen jännityksestä ja peloista. Maria Sannin kuvitus luo sopivasti jännitteitä ja tuo veikeyttä mielenkiintoisilla kuvakulmilla ja perspektiiveillä. Kirjan mainiot sisäkannet ansaitsevat erityiskiitoksen.
Kenelle? Selkeä ja lempeä väritys sekä pieni tekstimäärä antavat mahdollisuuden lukea kirjaa jo leikki-ikäisen kanssa. Tarina sopii hyvin myös eskareille ja alkuopetukseen.
Ehkä luurankoja on vain ihmisten mielikuvituksessa niin kuin hirviöitä ja kummituksiakin.
- Voitko kertoa minulle sadun luurangosta? kysyn äidiltä.
Lukekaa yhdessä kirjaa aukeamalle 12 kohtaan: - Voitko kertoa minulle sadun luurangosta? Keksikää yhteinen luurankotarina sana tai virke kerrallaan. Aloittakaa perinteisen sadun tapaan sanoilla Olipa kerran.
Jos mahdollista, hanki luettavaksi kaksi Luuranko-kirjaa. Avaa toisesta kirjasta kirjan alun sisäkansi, jossa näkyy kuva puistosta. Avaa toisesta kirjasta kirjan lopun sisäkansi, jossa on melkein sama kuva mustavalkoisena luurankojen kera. Vertailkaa kuvia ja tutkikaa, mikä näyttää samalta ja mikä erilaiselta. Mitä sellaista luurankokuvassa näkyy, joka on kokonaan piilossa värillisessä kuvassa?
Kertokaa tarina puistosta niin, että jokainen keksii yhden lauseen kuvasta. Mitä joku tekee ja missä? Keksikää tarinalle nimi.
Lääkäri, jolla on samanlaiset silmät kuin Pelkosten koiralla, kysyy mitä tapahtui.
Luuranko-tarinassa pupu loukkaa itsensä ja joutuu käymään lääkärissä. Tehdään yhdessä lääkärin vastaanotto, johon tarvitaan muovi- tai pehmoeläimiä. Aikuinen voi valmistella eläimiä niin, että niillä jokaisella on jossakin kohdassa kehoa esim. laastari tai side. Maalarinteippi käy hyvin sekä laastarista että siteestä. Jokainen saa vuorollaan nostaa laatikosta tai pussukasta yhden eläimen ja käyttää häntä lääkärin vastaanotolla. Aikuinen voi olla lääkäri tai lääkäriksi voi valita yhden lapsista. Lääkäri kyselee, miksi potilas on tullut vastaanotolle, mitä on tapahtunut ja missä. Lopuksi lääkäri antaa hoito-ohjeet.